Odkamienianie ekspresu jest możliwe nawet bez chemii. Instrukcje są proste

,

Jeśli lubisz dobrą kawę, nie możesz obejść się bez ekspresu do kawy, ale ekspres do kawy również wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Kamień w ekspresie do kawy może powodować szereg problemów. Usuwanie kamienia nie jest trudnym procesem i można to zrobić za pomocą powszechnie dostępnych środków. Zobaczmy, jak usunąć kamień z ekspresów do kawy.

Z kilku powodów należy regularnie odkamieniać ekspres do kawy. Osadzanie się kamienia na wężownicach grzewczych powoduje wolniejsze nagrzewanie wody i dłuższy czas gotowania. Zwiększa to zużycie energii. Wężownice grzewcze mogą się przegrzać, a ochrona termiczna ekspresu do kawy może ulec zniszczeniu. Kamień jest również pożywką dla namnażania się szkodliwych bakterii i mikroorganizmów, a uwalnianie się kamienia również negatywnie wpływa na smak przygotowywanej kawy.

Jak odwapnić ekspres do kawy bez chemii

Oryginalne środki czyszczące do ekspresów do kawy są stosunkowo drogie, mimo że zasadniczo zawierają od 30% do 50% roztworu kwasu mlekowego. Rzeczy, które zwykle masz w domu, wystarczą, aby odwapnić ekspres do kawy. Są to ocet i kwas cytrynowy. Osady wapienne mają odczyn zasadowy, więc wchłaniają je kwasy. Najtańszy jest klasyczny ocet. Stosuj ocet w postaci rozcieńczonej, aby nie uszkodzić powierzchni wężownic grzewczych podczas usuwania kamienia. Użyj trzech części wody na jedną część octu.
W przypadku kwasu cytrynowego wymieszać jedną łyżkę stołową na litr wody.


Jak kontynuować usuwanie kamienia

Procedura jest taka sama przy użyciu octu i kwasu cytrynowego. Napełnij zbiornik na wodę roztworem. Niektóre ekspresy do kawy mogą korzystać ze specjalnego programu odkamieniania. Jeśli masz starszy model, bez tej funkcji, po wlaniu wody do zbiornika uruchom ekspres i pozwól, aby połowa roztworu wypłynęła. Następnie wyłącz ekspres do kawy i pozostaw roztwór odkamieniający na ok. 30 minut. Następnie ponownie włącz ekspres do kawy, aby wypłynęła reszta roztworu odkamieniającego. Na koniec należy kilkakrotnie wyczyścić ekspres do kawy czystą wodą, aby całkowicie usunąć wszelkie pozostałości środka odkamieniającego.

Jak często czyścić ekspres do kawy

Nowoczesne ekspresy do kawy mają wskaźnik ostrzegający o konieczności usunięcia kamienia. Jeśli posiadasz starszy ekspres do kawy, który nie posiada tej funkcji, częstotliwość czyszczenia zależy od intensywności użytkowania ekspresu i twardości wody. Im wyższa twardość wody, tym częściej należy odkamieniać ekspres do kawy. Optymalna twardość wody to 2-4 mmol/l. Większa twardość wody negatywnie wpływa na jej smak. Ekspresy zaleca się odkamieniać co trzy miesiące, przy częstym użytkowaniu i wyższej twardości wody raz w miesiącu.

Jak czyścić espresso pompką ciśnieniową

Odkamienianie espresso za pomocą pompki ciśnieniowej tylko wtedy, gdy jest to opisane w instrukcji obsługi. Modele te są zwykle wyposażone w odkamieniacz, który można by zniszczyć w klasyczny sposób odkamieniania.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

15 kwietnia 2022