Czy wiesz, że w suszarce można suszyć grzyby, makarony i mięso?

,

Suszenie jest nadal najzdrowszym sposobem przechowywania żywności. Pozwoli to na bardzo długo zachować aromat, kolor i smak potraw. Oryginalne metody suszenia na słońcu są już przestarzałe, ale zasada pozostaje taka sama. W dzisiejszym artykule doradzimy, jak wybrać wysokiej jakości suszarkę, a także przedstawimy, co można do niej włożyć.

 

Wybór

Dziś coraz więcej osób korzysta z suszarki do żywności. To ogrodnicy, którzy sezonowo przetwarzają resztki, są miłośnikami zdrowego stylu życia, ale także osobami lubiącymi dobre jedzenie. Jeśli nie jesteś pewien, jak wybrać suszarkę, po prostu odpowiedz na poniższe pytania.

 

Ile jedzenia wyschniesz

Rozmiar suszarek zależy od liczby posiadanych tac. W związku z tym są generalnie podzielone na mniejsze typy, dla okazjonalnych użytkowników i mają od 4 do 6 tac. Dla fanów zdrowego stylu, ogrodników lub grzybiarzy, którzy będą suszyć więcej i regularnie, lepsze są większe modele z 9 do 11 tacami.

 

Kwadratowy lub okrągły

Chociaż to działa, nie jest to zwykły wybór projektu. Każdy z nich nie tylko wygląda inaczej, ale przede wszystkim inaczej schnie. Różni się umiejscowieniem silnika wytwarzającego ciepłe powietrze. Suszarki okrągłe mają na dole silnik, dzięki czemu ciepłe powietrze unosi się stopniowo od dołu do góry. Ale oznacza to również, że żywność nie wysycha równomiernie. Dlatego od czasu do czasu trzeba będzie tasować tace, aby nieco wyrównać nierówności. Nie musisz rozwiązywać tego problemu suszarkami kwadratowymi. Posiadają silnik umieszczony z boku, a powietrze opływa równomiernie urządzenie.

 

Stal nierdzewna lub plastik

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz trwałej suszarki, która działa przez długi czas, wybierz stal nierdzewną. Wręcz przeciwnie, z plastikiem jest to bardziej skomplikowane i trzeba zwracać uwagę na więcej rzeczy. Istnieją suszarki wykonane z wysokiej jakości wytrzymałego tworzywa sztucznego, które dorównuje stali nierdzewnej. Niestety jest odwrotnie. Suszarki plastikowe, które ledwo wytrzymują jeden proces suszenia. Dlatego jeśli chcesz suszarki z tworzywa sztucznego, ale chcesz, aby służyła Ci przez długi czas, zwróć uwagę na jej wagę i cenę. Suszarki wykonane z niskiej jakości plastiku będą tańsze od innych, na pierwszy rzut oka będą gorzej przetwarzać i będą bardzo lekkie. Wysokiej jakości suszarki z tworzywa sztucznego kosztują zwykle około 5000 CZK i na pierwszy rzut oka są trwałe.

Do jakich produktów masz suszarkę?

Każda żywność wymaga innej temperatury suszenia. Niektóre będą potrzebowały temperatury 30 ° C, inne nie wyschną poniżej 70 ° C. Dlatego nigdy nie kupuj suszarki, która nie pozwoli regulować temperatury przynajmniej w tym zakresie. Jednocześnie wybierz idealny, który ma timer. Podobnie jak temperatura, żywność potrzebuje różnych czasów do wyschnięcia.

 

Co suszy suszarka

Owoce są najczęściej suszone. Do tego samego urządzenia można wkładać warzywa, grzyby, zioła lub mięso. Wystarczy wybrać odpowiednią temperaturę i zawsze używać tylko dojrzałych owoców, bez pleśni i jakichkolwiek uszkodzeń.

Niektóre owoce (zwłaszcza gruszki, morele i jabłka) mogą podczas suszenia brązowieć. Aby zapobiec temu niepożądanemu efektowi, przed wysuszeniem namocz pokrojony owoc w ćwierć litra wody z łyżką soku z cytryny. Ta metoda skutecznie zapobiega brązowieniu. Owoce pestkowe należy zawsze kamienować przed suszeniem.

Jeśli planujesz suszyć mięso, większość gatunków jest odpowiednia – wołowina, ryby, drób i dziczyzna. Wolisz chude mięso. Przed wysuszeniem włóż go na chwilę do zamrażarki – lepiej cię pokroi. Nie susz plasterków cieńszych niż pół cala. Zwróć także uwagę na sposób krojenia mięsa. Ponieważ kierunek cięcia wpłynie na jego sztywność. Jeśli przetniesz go przez włókna, będzie sztywny, jeśli będzie kruchy i cienki. Nie bój się wkładać ich do marynaty lub soli przed suszeniem. Z reguły mięso spędza w suszarni od 4 do 6 godzin, ryby do 16 godzin.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

20 czerwca 2021