Urządzenie do gotowania ryżu stało się urządzeniem, którego nie może zabraknąć w większości gospodarstw domowych. Urządzenie do gotowania ryżu to specjalny garnek do przygotowania najlepszego ryżu, po prostu zapewnia przygotowanie ryżu na wszystkie sposoby, niezależnie od tego, czy przygotowujesz ryż do indyjskiego curry czy japońskiego sushi. Współpracuje z technologią gotowania na parze, co zapewnia smaczny, zdrowy dodatek, który nie traci składników odżywczych podczas gotowania. W artykule doradzimy jak wybrać ten najlepszy.
Jak wybrać urządzenie do gotowania ryżu
Gotowanie ryżu w garnku do ryżu jest znacznie łatwiejsze niż w klasycznym garnku. Nie musisz stać przy garnku i patrzeć na ryż. Młynek do ryżu poradzi sobie ze wszystkim.
Na rynku jest wielu producentów ryżu. Od tańszych modeli po drogie. Większość producentów ryżu może gotować różne rodzaje ryżu, w tym krótkoziarniste, takie jak arborio lub sushi, a nawet przygotowywać gulasze, warzywa lub zupy.
Urządzenie do gotowania ryżu działa na zasadzie gotowania na parze, zawiera pokrywkę z małym otworem, przez który wydostaje się nadmiar pary. Gdy ryż jest ugotowany, urządzenie do gotowania ryżu automatycznie przełącza się w tryb podgrzewania. Dzięki temu ryż nie pali się i zachowuje duże ilości cennych witamin i minerałów.
Powinieneś zadać sobie podstawowe pytania przed wyborem urządzenia do gotowania ryżu.
Dla ilu ludzi gotujesz?
Urządzenie do gotowania ryżu to urządzenie o kompaktowych wymiarach, zajmie trochę miejsca w Twojej kuchni, dlatego przy wyborze ważne jest, aby skupić się na jego wielkości.
Gotujesz dla dwojga czy dla pięcioosobowej rodziny? Wybierając urządzenie do gotowania ryżu, skup się na maksymalnej objętości i wadze ryżu. Nawet małe modele porównywalne rozmiarami do większego garnka mogą ugotować ryż dla czterech osób. Waga jest indywidualna, na jakieś 450g to dwie porcje, na jakieś cztery. Dlatego zwracaj uwagę na pojemność, aby odpowiadała Twoim potrzebom.
Jak często gotujesz ryż?
Jeśli gotujesz ryż tylko raz na jakiś czas, wystarczy standardowy model, który potrafi ugotować fantastyczny ryż. Jeśli często gotujesz ryż, wybierz model z funkcjami gotowania dla różnych rodzajów ryżu, utrzymuj temperaturę długo po ugotowaniu lub steruj za pomocą aplikacji mobilnej.
Jakie funkcje są dla Ciebie ważne?
Najważniejszą funkcją jest utrzymanie temperatury ryżu po ugotowaniu, która zależy od rodzaju urządzenia do gotowania ryżu. Czasami może to być dwie godziny lub nawet pół dnia. Dlatego przed zakupem zastanów się, jaka wartość jest dla Ciebie wystarczająca. Tak samo jest z funkcją opóźnionego startu, gdzie planujesz gotowanie z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.
Droższe i bardziej zaawansowane modele posiadają funkcję 2w1, dzięki której możesz używać urządzenia do gotowania ryżu jako urządzenia do gotowania na parze. Lub funkcję usuwania nadmiaru cukrów, która jest idealna do gotowania dietetycznych posiłków.
Ważne parametry
Pobór energii
Zużycie energii wskazuje, ile energii urządzenie do gotowania ryżu zużywa w ciągu jednej godziny użytkowania. Tutaj im większa głośność, tym większy pobór mocy i zużycie energii. Małe urządzenia do gotowania ryżu są bardziej ekonomiczne, mają zwykle pobór mocy około 350 W. Średnie urządzenia, w zależności od objętości i wielkości, mają pobór mocy od 400 do 800 W. Duże profesjonalne urządzenia do gotowania ryżu dla restauracji mają pobór mocy do 2000 W.
Objętość ryżu
Podstawowy rozmiar garnka do ryżu waha się od 0,5 l do 1,8 l. Ten typ jest wystarczający dla czteroosobowej rodziny. Jeśli gotujesz dla większej ilości obiadów, sięgnij po urządzenie o pojemności od 2 do 3 l. Na rynku znajdziesz również garnki wielofunkcyjne 2w1 w tym rozmiarze. Wybierz największe modele od 4 do 20 l do restauracji.
Maksymalna waga ryżu
Najmniejsze modele mogą pomieścić mniej niż 0,75 kg ryżu. Modele średniej wielkości mogą pomieścić od 0,75 do 1,2 kg ryżu. Z najwyższej wagi 1,3 kg i więcej skorzystają głównie rodziny wielodzietne i restauracje.
Funkcje i akcesoria
Tryb automatyczny – urządzenie do gotowania ryżu wyłącza się, gdy tylko ryż zostanie prawidłowo ugotowany.
Programy do różnych rodzajów ryżu – basmati, jaśminowy, parboiled, indiański czy sushi.
Gotowanie wielofunkcyjne – daje możliwość przygotowania innych potraw, np. strączkowych, warzywnych. Dzięki funkcji 2w1 zastąpi Twój parowar.
Dietetyczne przygotowanie ryżu – podczas gotowania z ryżu usuwany jest nadmiar węglowodanów.
Timer – za pomocą timera możesz ustawić godzinę, o której urządzenie do gotowania ryżu ma się włączyć. Start może być opóźniony do 24 godzin.
Funkcja utrzymywania temperatury – po ugotowaniu urządzenie utrzymuje ryż w cieple przez 2-12 godzin, w zależności od rodzaju urządzenia do gotowania ryżu.
Sterowanie za pomocą aplikacji mobilnej – w aplikacji możesz wybrać program gotowania i zarządzać wszystkimi innymi funkcjami.
Gotowanie w pełni automatyczne – za naciśnięciem przycisku garnek działa sam i rozpoznaje, kiedy ryż jest gotowy.
Alarm dźwiękowy – sygnał dźwiękowy informuje o zakończeniu gotowania.
Funkcje bezpieczeństwa
Zabezpieczenie przed przegrzaniem – przy braku wody garnek do ryżu wyłącza się i ryż się nie przypala.
Ochrona przed zagotowaniem wody – w przypadku zagotowania całej wody urządzenie natychmiast się wyłącza
Inne ważne elementy bezpieczeństwa to żaroodporny uchwyt lub otwór wylotowy pary w pokrywie.
Jak prawidłowo ugotować ryż?
Przed włożeniem ryżu do urządzenia do gotowania ryżu dokładnie wypłucz ryż, aż woda będzie całkowicie czysta. Włóż ryż do garnka i zalej go wodą. Na 1 część ryżu przypada zwykle 1,5 części na wodę. Do pojemnika możesz dodać przyprawy i sól. Wszystko wymieszaj, zamknij urządzenie i wybierz program. Urządzenie zadba o wszystko za Ciebie.
Kiedy wyparuje z garnka, cała woda ryżowa jest gotowa. Urządzenie przechodzi w tryb grzania. Najlepsze urządzenia do gotowania ryżu mają timer i możesz ustawić czas ich automatycznego startu.
Po wyłączeniu odstaw ryż na około 10 minut, a następnie podawaj.
Jak umyć garnek do ryżu?
Konserwacja nie jest skomplikowana. Większość modeli ma wyjmowane części wewnętrzne, które można myć w zmywarce, ale lepiej sprawdź to w instrukcji. Uważaj na kiepską jakość teflonu i ryzyko zarysowań.