Jak wybrać odpowiednią piekarnię chlebową

,

Popularność domowych piekarni gwałtownie rośnie. Możliwość przechowywania świeżego pieczywa bez konserwantów i sztucznych barwników jest coraz bardziej atrakcyjna dla coraz większej liczby osób. I nic dziwnego. Świeże pieczywo jest pyszne, zdrowe i można eksperymentować z różnymi składnikami i smakami. Jak jednak wybrać dobrą domową piekarnię i na co zwracać uwagę podczas zakupów – pokażemy Wam w dzisiejszym artykule.

Korzystanie z domowej piekarni jest bardzo łatwe. Tak naprawdę nie musisz nic wiedzieć o pieczeniu chleba, urządzenie wykona większość pracy za Ciebie. Konieczne jest dodanie do piekarni niezbędnych składników i wybranie odpowiedniego programu. Wtedy wszystko odbywa się automatycznie. Ponadto piekarnia jest stosunkowo niewielkim obiektem, nie większym niż frytownica czy robot kuchenny.

 

Moc pieczenia

Pierwszą rzeczą do sprawdzenia przy zakupie piekarni jest moc pieczenia. Ta informacja ma bezpośredni wpływ na to, jak długo piekarnia będzie piec i jak mocne będzie wyrabianie ciasta. Na rynku można znaleźć urządzenia o mocy od 450 W do 1200 W. Optymalna jest piekarnia o mocy około 750 W. Zapewnia to stabilne pieczenie przez cały program, a także zapewnia odpowiednią wytrzymałość podczas procesu wyrabiania ciasta.

 

Liczba mieszadeł

Mieszadło to metalowy element na dnie piekarni, który ma za zadanie przesuwać ciasto. Zazwyczaj sprzedawane są urządzenia z jednym lub dwoma mieszadłami. Ale co jest lepsze? Jeden mikser wystarczy, jeśli planujesz upiec mniejsze bochenki, do 1 kg. Przy pieczeniu większych chlebów wystarczy jedno mieszadło. W takim przypadku wybierz piekarnię z dwoma mieszadłami.

Materiał

Piekarnie produkowane są w dwóch wersjach – metalowej i plastikowej. Plastikowe piekarnie są tańsze i lżejsze. Z drugiej strony są bardziej podatne na uszkodzenia. Piekarnie metalowe są droższe, ale o wiele trwalsze i dłużej. Są z natury cięższe, ale ze względu na niewielkie rozmiary nie powinno to stanowić większego problemu.

 

Komora pieczenia

piekarnie z pionową lub poziomą komorą wypiekową. Piekarnie pionowe zajmują mniej miejsca na linii kuchennej, a także zapewniają lepsze mieszanie ciasta. Nadaje się jednak do pieczenia mniejszych bochenków, ponieważ zazwyczaj jest w nich tylko jedno mieszadło. Piekarnie poziome mają jedno lub dwa mieszadła i podczas wyrabiania ciasta łatwiej jest dodawać do nich składniki, takie jak zioła czy nasiona.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

7 czerwca 2021